неделя, 11 ноември 2007 г.

дефекти

Ах, пак за хората. Има някакъв стремеж да са различни, почти болезнено изглежда отстрани. Нашият вид е предразположен да се обособява, да образува малки групички, затворени общества. Явно евлюцията е вървяла към засилването на външните различия, индивидите от различличните поплулации не само не са се размножавали много помежду си но, може би, преднамерено са се изолирали. Значимите различия във външните характеристики са удобен начин да разпознаеш своите от чуждите на сравнително големи разстояния. Друг е въпросът защо е необходимо това обособяване. Може би по-развитият разум предразполага към съзнателен егоизъм и нетърпимост. И тук стигаме до дрехите...Сградите и дрехите са долу- горе сходни. Целта им е да предпазят тялото от неблагоприятните външни условия. Сградите са по-ефективни, но пък не особено подвижни, виж дрехите са друго нещо. Те имат особен ефект върху индивида. В един момент се превръщат в част от неговото тяло. Едно е да имаш вечно растяща коса(все пак прическите могат да се сменят сравнително рядко), друго е да си с различни дрехи всеки ден. Такива метаморфози са явно по вкуса на добрият, стар Homo. Между другото, хората изглеждат доста по-еднакви когато са голи, понеже когато е облечен всеки поне и малко се стреми да е различен. Постоянното носене на дрехи стимулира най-силно развитото сетиво у нас, зрението. Така облеченото състояние изглежда някак по-нормално отколкото голото тяло.
Интересно ми стана докато гледах една чистачка...както в тялото ни има стотици видове клетки, всяка генетично еднаква но с различна специализация, така и хората се специализират в различни дейности. Интерсното тук е свързано с времето. Времето моделира материята, необратимо.

3 коментара:

Bla каза...

Good point. Но генезисът на разнообразието в хорските одежди се корени основно в нарцисизма им. Всеки иска да се "покаже", изтъквайки индивидуалност - основна черта на всеки Homo. Кравите и овцете го нямат тоя проблем и донякъде им завиждам. :)

Buksy каза...

Или казано иначе - главната двигателно-притегателно-стимулираща сила при хомосапиенса и единствено само в негово притежание в природата, и непознато на нито една друга биологична единица - егото. Силикон в циците (и)ли в джуките? Екзистенциалноста на този толкова наболял сред обществото проблем напоследък само показва отчайващата нужда от промяна посоката на мисловния процес и пренасочването му към по-освобождаващи съзнанието практики, които да осигурят продължението на човешкия род! Или както е казал великият философ Калигула - светът е отцелял 'щот се е е**л!
Забравете егото. То само тормози и унижава. Яжте повече гъби. Пафкайте повече джоинт и се уливайте с алкохол. И не забравяйте - Здравето е най-ценното нещо...

أمل каза...

"Има някакъв стремеж да са различни, почти болезнено изглежда отстрани" -
Крайно отегчена съм от вечните напъни на множеството да докаже своята различност...Кому ли е нужно.